Zij-instromen bij IPABO? Haal in twee jaar je bevoegdheid

Heb je een afgeronde hbo- of universitaire opleiding en wil je graag het onderwijs in? Als zij-instromer kun je direct als zelfstandig leerkracht aan de slag. Je combineert dit werk met een speciaal scholingstraject en hebt zo in twee jaar je bevoegdheid op zak.

De voorbereidingen

Om te kunnen zij-instromen heb je een werkplek nodig in het basisonderwijs. Hier werk je minimaal twee dagen per week in een groep. Om deze werkplek te vinden in Amsterdam kun je contact opnemen met 1-Loket via Lievervoordeklas.nl. Zoek je een werkplek buiten Amsterdam dan is het mogelijk zelf een bestuur of basisschool te benaderen. Hier vind je een overzichtslijst met besturen/stichtingen en contactpersonen
In overleg met je werkgever vraag je, na een voortraject, het geschiktheidsonderzoek aan dat je eerst moet afleggen. Tot slot heb je een verklaring van de werkgever nodig, dat deze de kosten voor het assessment betaalt.

Geschiktheidsonderzoek

Het geschiktheidsonderzoek bevat de toets rekenen-wiskunde (Wiscat), het schrijven van een ontwikkelingsportfolio, het voorbereiden van een leeractiviteit en een schoolbezoek op jouw basisschool.

Het opleidingsprogramma

Als zij-instromer heb je twee dagen in de week een vaste groep van de basisschool onder je hoede. Daarnaast loop je in het tweede semester van het eerste opleidingsjaar een stage van minimaal 10 werkdagen bij een andere leeftijdsgroep. Een dag in de week volg je lessen en andere activiteiten op de IPABO. Lesactiviteiten vinden plaats tussen 8.45 en 17.00 uur.

Kies waar je studeert

Je kunt het zij-instroomtraject volgen in Amsterdam en Alkmaar. De lesdag op de locatie Amsterdam is op vrijdag en op de locatie Alkmaar op dinsdag. Alleen als er te weinig aanmeldingen zijn op de locatie van jouw keuze, start je op de andere locatie.

De uiterlijke aanmeldingsdatum voor het zij-instroomtraject is:

  • Voor start per 1 februari: 1 december
  • Voor start per 1 september: 1 mei

Kosten en subsidie

De kosten voor het zij-instroomtraject bestaan uit:

  • het geschiktheidsonderzoek: € 2.030,-
  • scholingskosten: € 4.695,- per jaar
  • studiemateriaal: ca. € 350,-

Het school(bestuur) kan hier subsidie aanvragen voor jouw zij-instroomtraject.

Werken in Amsterdam

Wil je graag op een Amsterdamse basisschool werken? Hogeschool IPABO werkt al een paar jaar samen met Het Schoolbureau. Het Schoolbureau biedt in opdracht van de Gemeente Amsterdam een voortraject aan dat voorafgaat aan een aanstelling als zij-instromer. Dit voortraject is een keuzemogelijkheid om je voor te bereiden op de lespraktijk. Het Schoolbureau begeleidt je ook bij het vinden van een geschikte werkplek als zij-instromer. Kijk voor meer informatie op de site van Het Schoolbureau.